Miksuję twaróg z dodatkami i dorzucam owoce. Ten smakowity sernik jest gotowy w godzinę
Latem robię tylko dwa rodzaje serników – na zimno albo z owocami. Ten drugi, mimo pieczenia, jest jednak szybszy w przygotowaniu. Nie trzeba bowiem czekać, aż warstwy zastygną. Wystarczy tylko zmiksować kilka składników, przelać do formy, dodać owoce i wstawić do piekarnika. Po godzinie można się raczyć pysznym, aromatycznym ciastem.
Jak spulchnić masę na sernik?
Do masy na sernik można dodać co prawda proszek do pieczenia, ale rzadko się to praktykuje. Istnieje bowiem lepszy sposób na spulchnienie sera. Jest to piana z białek ubita na sztywno, którą wystarczy dodać do masy na sam koniec. Można też pominąć jej dodatek, ale zmiksować na puszystą masę całe jajka z cukrem.
Jak zrobić szybki sernik z owocami?
Ten sernik z owocami robię naprawdę szybko. Nie przygotowuję do niego żadnego spodu, a jedynym moim wysiłkiem jest ubicie białek na pianę. Resztę składników krótko miksuję, a potem łączę delikatnie z pianą. Po przelaniu masy do formy, posypuję ją malinami i delikatnie je wciskam. Ciasto wystarczy piec ok. 45 minut.
Przepis: Sernik z malinami
Szybki sernik z dodatkiem malin i wiórków kokosowych
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 175 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg twarogu sernikowego
- 5 jajek
- 2/3 szklanki cukru
- 200 ml śmietanki 30%
- 1 torebka budyniu waniliowego lub śmietankowego
- 250 g malin
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- masło i tarta bułka do formy
Sposób przygotowania
- Przygotowanie masyTwaróg przełóż do miski. Dodaj żółtka, cukier, śmietankę i budyń w proszku. Składniki krótko zmiksuj. Białka ubij na sztywno, dodaj do masy, delikatnie wymieszaj.
- Pieczenie sernikaProstokątną formę wysmaruj masłem i wysyp tartą bułką. Przełóż do niej masę serową, wyrównaj powierzchnię. Posyp malinami, lekko je wciśnij, posyp wiórkami kokosowymi. Sernik piecz ok. 45 minut w 175 stopniach Celsjusza.
Inna wersja sernika z owocami
Sernik z owocami warto upiec na kruchym spodzie. Można go zrobić w tradycyjny sposób, a więc z kruchego ciasta. Tu doskonale będzie pasował spód z dodatkiem kakao. Zamiast zagniatać ciasto, można sięgnąć po herbatniki, zblendować je na proszek i wymieszać z masłem. Masą wylepia się dno formy, ugniata i zastudza.
Jeszcze szybszą wersją spodu do sernika będą po prostu ułożone na dnie formy herbatniki. Jeśli pieczecie ciasto w prostokątnej formie, wybierzcie prostokątne ciasteczka. Gdy używacie tortownicy, sięgnijcie po okrągłe herbatniki.